Ät rätt

ÄT BÄTTRE - MÅ BÄTTRE

Kosten påverkar i högsta grad hur vi mår. Men hur ska man egentligen äta? Det kryllar av olika diettips och råd kring hur man bör äta för att må bra och många av dem står i total motsats till varandra. Somliga påstår att man ska äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra säger att det är viktigare att fokusera på en kost med lite fett.

Att reda ut vem man kan lita på och vilka råd man ska följa är en djungel. Kort sagt kan man nog säga att det inte finns en diet som passar för alla. Våra kroppar är olika och reagerar olika på intag av vissa livsmedel. Där vissa har en hög ämnesomsättning och kan äta nästan vad som helst så går andra upp i vikt bara de tittar på en bit tårta. Att du lär känna din egen kropp och hur den reagerar är ett viktigt första steg. Prova gärna några olika sätt att äta under perioder för att känna på vad som passar dig och vad du känner att du mår bra av.

En grundregel som de flesta är överens om är dock att det är nyttigast att äta mat som lagas från grunden av riktiga ingredienser. Hel- och halvfabrikat innehåller ofta tillsatser och är skapade av industrin för att du ska få ett beroende och därmed köpa och äta mer än du behöver. Lär dig att laga enkla maträtter från grunden istället så kommer du lättare att få i dig alla de näringsämnen du behöver.

Att äta mycket frukt och grönt rekommenderas i de flesta dieter och genom att äta omväxlande ökar chansen att få i dig viktiga spårämnen och vitaminer.

Gå ner i vikt

Om du behöver gå ner i vikt så finns det en enkel grundregel för att det ska fungera. Du måste äta färre kalorier än du har gjort tidigare. Till viss del kan du ersätta minskningen av kalorier med ökad träning, men det enklaste knepet är helt enkelt att minska storleken på dina portioner.

Se upp med att dra ner på matintaget för kraftigt. I vissa dieter börjar man med en chockperiod där man minskar kaloriintaget radikalt, men det får bara pågå under en kortare period för att kickstarta förbränningen. Fortsätter man för länge så kommer kroppen att gå in i försvarsläge och istället spara på energin, vilket resulterar i att viktnedgången saktar in och att du snabbt kommer att gå upp i vikt igen när du börjar äta normalt. Att banta under längre perioder är alltså kontraproduktivt.

Bättre är istället att vänja sig vid mindre portioner och att låta viktnedgången ta tid. Du gick troligtvis inte upp i vikt över en natt så du kan inte räkna med att viktnedgången gör det heller.

Ska man äta kolhydrater eller inte?

Huruvida man ska äta kolhydrater eller inte är ett omtvistat ämne. Somliga svär fast vid att de mår mycket bättre och håller vikten nere med hjälp av en lågkolhydratkost, medan andra känner att de behöver kolhydrater för att kroppen och hjärnan ska fungera. Prova gärna LCHF eller att dra ner på mängden kolhydrater under en period för att se hur det påverkar dig.

Något man kan vara överens om är dock att vi i Sverige ofta äter för mycket tomma kalorier i form av kolhydrater. Sockrade drycker, flingor och yoghurt kan du lätt skippa och ersätta med bättre alternativ. Fullkornspasta och fullkornsbröd kan ge dig mättnad längre och många som tror sig vara glutenintoleranta mår bättre bara av att byta ut vitt mjöl mot fullkornsprodukter.

Kolhydrater från hela grönsaker är sällan ett problem och inte heller frukt om man inte äter enorma mängder.

Planera vad du äter

Ett av de absolut viktigaste knepen för att hålla vikten är att bara köpa och laga det som du behöver få i dig. Genom att göra en veckomeny och handla ingredienserna i förväg så minskar du risken för onyttiga impulsköp i mataffären. Låt bli att ha en massa snacks och godsaker hemma i skåpen. Köp bara något gott till helgen och planera det i förväg.

Ett bra sätt för att undvika småätande och sötsug är att se till att hålla blodsockernivån uppe under hela dagen. Det är bättre att äta tre ordentliga mål mat och lägga till ett till två mellanmål än att vänta för länge och istället sätta i sig något onyttig i desperation.

Har du idétorka kring vad du ska äta i veckorna så erbjuder många matsajter och butiker färdiga veckomenyer som du kan använda dig av. Vill du göra det riktigt enkelt så köper du färdigkomponerade matkassar. Så kan du också prova på nya maträtter och ingredienser som du annars kanske inte skulle handla.

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.