Träning

Kom igång med träning

Börjar det bli dags att komma igång med träningen eller behöver du lite nya uppslag för att bibehålla motivationen?

Alla vet att det är bra att röra på sig, men idag så sitter vi stilla mer än någonsin förr. Det moderna livet har gjort oss överdrivet bekväma, vilket knappast är bra för vår hälsa. Hjärt- och kärlsjukdomar ökar men även övervikt, depressioner och stressrelaterade sjukdomar. Mycket av detta skulle kunna motverkas med mer motion. Så vad kan du göra för att vända på den dåliga trenden?

Det viktigaste är egentligen att få in mer rörelse i vardagen. Enkla knep som att hoppa av någon hållplats tidigare från bussen eller tunnelbanan, cykla till jobbet under den del av året då det går eller parkera bilen lite längre bort gör mycket. Även att ta mikropauser för att röra på dig under arbetsdagen eller ta en promenad under lunchen ger goda effekter.

Men för att må riktigt bra behöver man några gånger per vecka röra på sig lite mer intensivt för att få upp pulsen och flåset. När vi sitter stilla mycket behöver vi också stärka musklerna för att inte få smärtor. Kort sagt, vi måste få in lite mer träning för att våra kroppar ska hålla länge.

Träna utan redskap

Många tänker att man måste köpa på sig en massa redskap för att komma igång med träning, men det bästa redskap du har är faktiskt din egen kropp. Det finns massor med träningsprogram som är uppbyggda kring den egna kroppsvikten. De minskar också risken för att man ska överanstränga sig.

På Youtube och andra gratissajter finns massor med färdiga program att använda sig av. På biblioteket finns massvis med böcker med övningar och öppna närmaste träningsmagasin så kommer du säkerligen att hitta fler exempel.

Många sajter som erbjuder videoträning har gratisklipp som man först kan använda sig av innan man bestämmer sig för att teckna ett abonnemang.

Träna hemma eller på gymmet?

Det finns många fördelar med att träna hemma. Du behöver inte ta dig någonstans för att komma igång. Bara att slänga på träningskläderna och sätta igång. Samtidigt så kan just det sätta käppar i hjulen. Det finns ju alltid en massa annat som måste göras på hemmaplan. Har man inte så mycket lust till att träna är det lätt att sätta sig framför TV:n eller att börja diska istället för att träna.

Se till att sätta fasta träningstider så är det lättare att det blir av. Eller kombinera träningen med att titta på ditt favoritprogram. En träningscykel eller crosstrainer framför TV:n gör att du knappt kommer att tänka på att du rör på dig, samtidigt som du hinner titta på det som du ändå gärna vill se. Det behöver inte vara ett heltimmespass heller. En kort sväng medan du ser på nyheterna är utmärkt för att komma igång.

Om du vet med dig att du ändå har svårt att motivera dig till träning hemma är det ändå bättre att du skriver in dig på ett gym. Välj gärna ett som ger dig någon form av uppföljning så att du verkligen tar dig dig regelbundet. Gör det till en rutin att gå dit direkt före eller efter jobbet så blir träningen av.

Prova olika motionsformer

Många som säger att de avskyr att träna har helt enkelt inte hittat rätt träningsform. Det är klart att det känns tråkigt att träna om träningen man har valt inte alls känns inspirerande. Många väljer också något som är för högintensivt till att börja med och blir därför avskräckta. Då är det istället bättre att börja med en lugnare träningsform och sedan öka tempot.

Om du avskyr att springa kanske det känns roligare att simma. Känns det ensamt att stå och lyfta skrot i gymmet kanske någon form av gruppträning passar dig bättre. Att prova på olika former av träning gör det möjligt att känna efter vad du tycker är kul. De flesta träningsanläggningar erbjuder gratis provträning eller åtminstone träning till ett nedsatt pris de första gångerna.

Träning för viktnedgång

Att promenera är faktiskt ett av de effektivaste verktygen för att gå ner i vikt. Raska promenader är skonsamma mot lederna och håller du ett måttligt till högt tempo så kommer du att få upp den perfekta pulsen för att aktivera fettförbränningen. Skulle du ha problem med dina knän så kan simning eller vattengympa vara bra alternativ.

För att bränna fett ska du välja medelintensiv träning. Det är bra att få upp flåset en aning, men det är effektivare att träna på en måttlig nivå under längre tid än att köra ett explosivt träningspass med pulsen på max om din målsättning är att minska din fettprocent i kroppen.

Styrketräning ska dock inte underskattas. Genom att bygga muskler kommer din kropp också att börja bränna fett så en kombination av olika träningsformer är för de flesta den bästa vägen att gå.

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.