Hur går en gråstarroperation till?

Problem med ögonen kan vi alla få, men under den senare delen av livet kan vi få olika sjukdomar i ögonen som kräver operation. Dessa operationer är rutin för läkarna, de vet hur det går till.

När man blir äldre kan man få diverse olika problem med kroppen. Detta gäller också ögonen. Man kan få sämre syn och andra problem med dem. Grå starr är väldigt vanligt bland äldre människor och är en synnedsättande sjukdom. Den lins som sitter i ögat blir grumlig och kan göra så att den syn man har gradvis blir sämre och sämre. Det är ett väldigt vanligt tillstånd och operationer görs dagligen av ögonläkare. Detta är alltså ingenting som man behöver oroa sig för. Under operationen så tar man alltså bort den gamla och grumliga linsen och ersätter den med en konstgjord sådan.

Vanligt sjukdomstillstånd

Den korrekta benämningen av gråstarr är katarakt, eller det är i alla fall den medicinska benämningen av sjukdomen. På grund av att ögats lins har blivit så grumlig så släpps inte längre ljuset in som det ska i ögat, på så vis blir ögats syn sämre. Detta kan ske under en lång tid och det händer ofta gradvis, det är ingenting som uppstår en morgon när man vaknar. Däremot kan det vara svårt att upptäcka eftersom det sker så sakta. Över sjuttio procent av de över åttio år får grå starr och kommer vara i behov av en operation mot detta. Att linsen blir grumlig kan bero på tidigare skador på ögat eller för mycket starkt solljus under en längre tid.

Operationen utförs med lokalbedövning

Man får ofta problemet med grå starr i båda sina ögon. Det är ofta så att man först får besvär med dimmig syn och bländning. Det brukar vara så att operation rekommenderas först när man får så pass stora besvär att man avstår från att göra sådant som man i vanliga fall gör. En grå starr operation tar bara en kvart ungefär och man får åka hem samma dag som operationen har ägt rum. Operationen utförs under lokalbedövning där man byter ut den gamla linsen mot en ny sådan, en konstgjord. En sådan här operation behöver man bara göra en gång eftersom det inte kan komma tillbaka. Hur pass bra syn man får efteråt beror lite på, dels på hornhinnan men också på synnervens tillstånd.

20 May 2020

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.