Undvik svåra sjukdomar med vaccination

Du kan skydda dig själv och andra mot en del sjukdomar genom att vaccinera dig. En vaccination gör dig immun, men kan kräva att du fyller på vaccinet efter hand för att fortsätta att ge skydd.

Vi blir alla sjuka ibland. Förkylningar, feber, maginfluensa eller halsfluss är någonting som de flesta av oss stöter på kanske till och med ett par gånger om året. Det är bakterier och virus som är obehagliga att få och som gör oss väldigt svaga under en kort tid. Men samtidigt är det sjukdomar som för de flesta människor är tämligen ofarliga och som försvinner relativt snabbt med en kort återhämtning. Livet blir ganska fort som vanligt igen när vi blir friska. Men det finns sjukdomar som inte botas lika enkelt och som kan vara direkt livshotande om man blir drabbad. Till exempel malaria, påssjuka, stelkramp eller hepatit. Då kan vi behöva vaccinera oss för att undvika att bli sjuka.

Tänk på detta inför utlandsresan

En del sjukdomar är väldigt ovanliga att få i Sverige. Exempel är bland annat malaria och hepatit (även kallat gulsot). För den som dock är sugen på att resa exempelvis till Sydeuropa kan det vara en bra idé att vaccinera sig mot hepatit. På så vis behöver du inte oroa dig för den otrevliga sjukdomen när du äter och dricker i länder med annan kosthantering än i Sverige.

Malaria sprids via myggor som lever i många afrikanska länder. Många barn dör av malaria varje år på grund av att man inte har vaccin tillgängligt av olika anledningar. Men du har ett annat val du kan göra tack vare de resurser som finns i vårt land. Vaccination i Helsingborg ger dig sådana möjligheter.

Glöm inte fylla på vaccin

Det är lätt att tro att man får ett livslångt skydd av alla typer av vaccin. I somliga fall är det så, men en hel del vaccinationer måste fyllas på med jämna mellanrum för att ge skydd. Ett exempel på ett vaccin som måste fyllas på är hepatit, som man ofta tar när man ska åka utomlands.

Vaccin mot hepatit B tas i tre olika doser. De första tas med en månads mellanrum. Den tredje och sista dosen tas ett halvår senare, och denna dos bedöms ge ett livslångt skydd. Läs på inför din resa om vilka vaccinationer som kan vara aktuella för dig. Det är inte värt att chansa.

30 Sep 2020

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.