Vaccinering hjälper dig

Dagligen räddar vaccin liv. Det hjälper att stärka ditt immunförsvar, samtidigt som det skyddar andra i din omgivning. Med hjälp av vaccinering kan du skyddas från plågsamma sjukdomar.

Redan från att bebisen föds erbjuds den vaccin. De börjar vaccineras redan när de är tre månader gamla, sprutan efter det kommer vid fem månader, sedan tolv månader och sedan fortsätter det. Detta för att ge barnet ett fullt skydd mot olika sjukdomar vi kan drabbas av. Efter att de fått vaccinet kan de bli lite ömma och känna sig sjuka men det är inte vanligt att det blir några större biverkningar. Vissa av vaccinen behöver fyllas på efter 20 år, vilket man då bör göra för att fortsätta ha sitt skydd. Som vuxen är det ens eget ansvar att ha koll på. Det finns många olika vaccin mot olika sjukdomar, dagligen arbetas det för att förbättra vaccinen och få de framåt i utvecklingen.

Vaccinera dig för var du är

Det kan gälla olika beroende på vart du befinner dig i landet. Det finns vissa länder där du behöver vaccinera dig mot olika saker. Ska du åka till södra Europa vaccinerar många sig mot gulsot och hepatit. För att inte sprida smittor behövs vaccin. Du kan ta dina vaccin i Stockholm hos vårdcentralen. Gäller det barn blir man inkallad då man ska följa deras vaccineringsprogram. Som vuxen får man själv ha koll på när man ska vaccineras och själv kontakta samt boka tid för att få sina nödvändiga vaccineringar.

4 Dec 2020

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.