Vänta inte med att söka tandvård

Har du tandvärk och behöver fylla igen hål eller laga en sprucken tand? Då ska du uppsöka en tandläkare för att få bästa möjliga tandvård. Tandvärk är allvarligt och ska tas om hand direkt.

Det sägs att det sista som försvinner från mänskliga kvarlevor är tänderna. Men det innebär inte att tänderna är fullständigt oförstörbara och att man inte behöver ta hand om dem. Tvärtom. Det ska borstas två gånger om dagen, sköljas med munvatten, rengöras mellan tänderna och tuggas tuggummi. Annars får man besök av tandtrollen och måste gå till tandläkaren och borra med den stora borren.

Vill det sig riktigt illa tar man fram den rostiga gamla tången och drar ut tänderna. Sådana historier kunde man få höra som barn för att avskräcka barnen från att äta socker och andra onyttigheter som skulle fördärva tänderna. Men i takt med att man blev äldre förstod man också att tandläkare har en mycket samhällsnyttig funktion och är en otroligt viktig del inom vården.

När tandborstning inte räcker

Man kan göra mycket för att förebygga karies och andra tandproblem. Men ibland är det inte tillräckligt och tandbesvär kan uppstå ändå. Många får till exempel problem med visdomständerna när de börjar växa. Man kan också råka ut för olyckor och få tänderna förstörda på sätt som inte går att förebygga.

Då är det helt nödvändigt att kunna vända sig till en tandläkare. Att gå runt med tandvärk i form av spruckna tänder eller besvärliga visdomständer kan lätt växa till att bli en olidlig smärta. Man kan bli fullständigt utslagen av att ha ont i tänderna och det är förstås fullständigt ohållbart att gå runt och ha ont på det sättet.

Flexibla behandlingsalternativ

Hos en tandläkare kan du få många olika typer av behandlingar. Förutom att laga hål kan tandläkaren även hjälpa dig att rätta till en tandrad som sitter snett. Ofta blir det då aktuellt med till exempel tandställning. En del tandställningar sitter bara i nattetid medan andra är på plats på tänderna dygnet runt under en längre tidsperiod.

Så om du lider av tandvärk eller andra problem med dina tänder, frukta inte och vänta inte ut smärtan. Det kommer inte bli bättre av att du ignorerar den. Det kommer sannolikt vara exakt tvärtom. Boka en tid med din tandläkare så snabbt det går för bästa behandling. Det är enda lösningen på dina tandproblem som annars kommer att bli värre.

11 Sep 2020

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.