Vegetarian eller vegan – det här är skillnaden

Planerar du att sluta äta kött men inte vet om du ska kalla dig vegetarian eller vegan – det här är skillnaden.

Samma kost

Två ord, samma kost men olika livsstil. Egentligen så äter en vegan och en vegetarian samma kost – det vill säga en kost som helt utesluter animaliska produkter så som kött, fisk, mejeri och allt annat som kommer från djurriket. Istället äter man mycket bönor, linser, fröer, nötter och annat som innehåller mycket protein och som istället kommer från växtriket. Till det blir det såklart mycket grönsaker, svamp och andra livsmedel som framställts av naturliga växtprodukter, utan att på något vis påverka djurlivet.

Många tror att det finns skillnader i kosten mellan en vegan och en vegetarian men så är alltså inte fallet. En vanlig uppfattning är till exempel att den som är vegetarian är mer liberal när det gäller produkter så som fisk och mejeri men det stämmer inte. Kosten är densamma med livsstilen skulle man kunna säga är en annan.

Apelsinträd

Den enda skillnaden

Det finns en skillnad mellan veganer och vegetarianer, annars skulle det såklart inte heta olika saker. Skillnaden är att veganen undviker produkter som kommer från djurriket även i dom fall det inte gäller kost. Vantar i skinn och strumpor i ull är alltså inte något som den som är vegan använder sig av medans en vegetarian skulle kunna göra det eftersom det inte har med kost och vad man stoppar i sig att göra.

Brett begrepp

Det finns många varianter av vegetarianism och idag är det mer på tapeten än någonsin att äta mindre kött. Vissa utesluter just köttprodukter helt och hållet men tycker att fisk, skaldjur och mejeri är okej, vilket många alltså felaktigt innebär att man är vegetarian. Så är inte fallet utan för detta finns ett eget namn och det är Lakto ovo vegetarian. Andra utesluter större delen av kött ur sin kost men äter det ibland vid speciella tillfällen och ett nytt ord som kommit för just det är flexitarian.

Vem är du?

För att veta om man ska kalla sig vegan, vegetarian eller något annat behöver man alltså bestämma sig för vart man drar sin gräns när det kommer till animaliska produkter. Kan du tänka dig att bära kläder innehållandes ull, skinn eller vax eller tycker du att det känns orättvist mot djuren? I så fall är du en vegan. Kan du tänka dig att äta ägg, skaldjur och kanske någon form av mejeriprodukt så är du varken vegan eller vegetarian, utan en lakto ovo vegetarian.

Var man ska lägga sig beror såklart helt och hållet på hur man känner själv men att det finns fördelar med att åtminstone dra ner på sin köttkonsumtion råder det inga tvivel om. Det är bra både för hälsan men kanske främst för miljön. Att dessutom inte acceptera tvivelaktig djurhållning gör att man slår ett slag även för dom hjälplösa djur som allt för ofta far illa av köttindustrin.

Idag finns det goda möjligheter att välja bort animaliska produkter, ett exempel på detta är det ökande utbudet av restauranger med sådan inriktning samt vegansk och vegetarisk catering.

17 Feb 2020

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.