Tandläkare - allt du behöver veta om vägen dit

Redan på gymnasiet börjar vägen till att bli tandläkare. Konkurrensen till antagningen är hög, men ett bra slutbetyg från gymnasiet gör att drömmen om att bli tandläkare kan bli din.

Att vara tandläkare är ett precisionsarbete. Tandläkarens vardag består i att förebygga, undersöka, diagnostisera och behandla. Antingen behandlar tandläkaren, tandsköterskan eller tandhygienisten. Tandläkare arbetar i team med tandsköterskor och tandhygienister. Det är tandläkaren som har den arbetsledande funktionen i dessa team.

När tandläkaren själv utför behandlingen kan det exempelvis röra sig om att laga hål, göra en rotfyllning eller operera. Ibland måste skadade eller utdragna tänder ersättas, då samarbetar tandläkaren med en tandtekniker som tillverkar tandersättningen.

Du kan arbeta som tandläkare på privata praktiker eller på Folktandvården. Enligt arbetsförmedlingen har tandläkare en genomsnittlig lön på 49 300 kr. Här räknas alla tandläkare med, såväl grundutbildade som specialiserade.

Så ser tandläkarnas specialistutbildning ut

Om du funderar över att utbilda dig till tandläkare är det bra att planera långt i förväg. Du måste redan på gymnasiet välja rätt inriktning. Det krävs nämligen särskild högskolebehörighet i form av Matte 4, Biologi 4, Kemi 4 och Fysik 4 för att antas till tandläkarutbildningen på universitetet. Dessa kurser ingår i det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.

Tandläkarutbildningen har ett begränsat antal platser och utbildningen är populär. Med andra ord är konkurrensen hög och dina betyg från gymnasiet måste vara höga för att du ska komma in. Du kan också göra, och få ett mycket bra resultat på högskoleprovet.

Du kan läsa till tandläkare på Umeå Universitet, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Malmö högskola. Det tar fem år att få en examen från tandläkarutbildningen. Då får du också en odontologie- eller medicine masterexamen, beroende på vilket universitet eller högskola du läser på.

Utbildningens första två år är grundläggande och mest av medicinska ämnen. Du läser bland annat anatomi, fysiologi, histologi, mikrobiologi och patologi. De övriga tre åren är specialisering i diagnostik och behandling av patologiska tillstånd i munhålan och i angränsande vävnad.

Specialistutbildningen - så blir du specialistutbildad tandläkare

När du examinerats från utbildningen kan du ansöka om en tandläkarlegitimation från Socialstyrelsen. När du arbetat minst två år som allmäntandläkare kan du läsa vidare till specialisttandläkare. Denna utbildning är tre år lång och består av både teori och praktik.

Det finns flera olika specialiteter att välja mellan. Du kan bland annat bli specialist i käkkirurgi, tandreglering, barn och ungdomstandvård, tandlossningssjukdomar eller på broar, kronor och proteser.

4 Nov 2021

EN LIVSSTILSBLOGG

Lyxa till det i vardagen med ett hemmaspa, ät underbart god och näringsrik mat och träna för att hålla din kropp i form utan att det blir till ett tvång. Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du kan ställa om ditt liv gradvis för att må fint.